Kαταγραφή προβλημάτων στη λειτουργία των ΚΠΕ

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Π.Ε.ΕΚ.Π.Ε.                                                                           Αθήνα, 21 Σεπτεμβρίου 2010
(ΕΤΟΣ ΙΔΡΥΣΗΣ 1992)
Αργοναυτών 34, Αργυρούπολη 16452                                   Αριθ. Πρωτ. 67
Τηλέφωνο 210 9911165- fax: 210 9911165                           Πρωτ. 60
Email: peekpe509@gmail.com
http://www.peekpe.gr/                                                             Προς τις Διοικούσες επιτροπές των 
                                                                                               Παραρτημάτων της Ένωσης
                                                                                               Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης
                                                                                               Τους Υπ. ΠΕ των Δ/νσεων Εκπ/σης

ΘΕΜΑ: «Συγκέντρωση στοιχείων για την παράταση της θητείας των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ και καταγραφή προβλημάτων στη λειτουργία τους»


Αγαπητοί συνάδελφοι,

Ήδη βρισκόμαστε στην τέταρτη εβδομάδα από την έναρξη της σχολικής χρονιάς και παρά τη ρητή δέσμευση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Παιδείας προς το Δ.Σ. της Ένωσης ότι η παράταση της θητείας των εκπαιδευτικών ΚΠΕ θα δοθεί στις 15 Σεπτεμβρίου 2010, και παρά την ταυτόσημη δέσμευση της Υπουργού ΠΔΒΜΘ σε πανελλαδικής εμβέλειας τηλεοπτικό κανάλι, παρουσιάζεται ακόμη και σήμερα μια τραγική εικόνα στο χώρο της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης.

Ειδικότερα:

Υπάρχουν Περιφερειακές Δ/νσεις Εκπαίδευσης που δεν έχουν ανακοινώσει ακόμη την παράταση θητείας των Εκπαιδευτικών ΚΠΕ.

Ο Περιφερειακός Διευθυντής Αττικής παρατείνοντας τη θητεία των εκπαιδευτικών των ΚΠΕ της περιφέρειάς του κατάργησε τη θέση του Αναπληρωτή Υπεύθυνου στο ΚΠΕ Αργυρούπολης αφού παρέτεινε τη θητεία της συναδέλφου Αικατερίνης Μπαζίγου ως μέλους της Π.Ο. και όχι ως Αναπληρώτριας Υπεύθυνης.

Γενικότερα ο αριθμός των εκπαιδευτικών ΚΠΕ που παρατείνεται η θητεία τους είναι απαράδεκτα μικρός (5 εκπαιδευτικοί) για το τεράστιο έργο των ΚΠΕ και η παρουσία μόνο ενός δασκάλου (ΠΕ70) στα ΚΠΕ δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη λειτουργία τους.

Το έγγραφο του Γενικού Γραμματέα με αρ. πρωτ. 113610/Γ7/14-09-2010 στην πράξη καταργεί την Υπουργική Απόφαση 60991/Γ7/19-6-2006 η οποία βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και στην οποία προβλέπεται ο αριθμός των εκπαιδευτικών που πρέπει να υπηρετούν στα ΚΠΕ καθώς και η αναλογία μεταξύ εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Η πράξη αυτή δεν είναι σύννομη και γι’ αυτό θα γίνει διερεύνηση προσφυγής στον επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης.

Όταν τον Ιούνιο ζητήθηκε από τους εκπαιδευτικούς των ΚΠΕ η δήλωση της πρόθεσής τους για παράταση της θητείας δεν είχε γίνει μνεία για τους αποκλεισμούς στους οποίους είχε πρόθεση το ΥΠΔΒΜΘ να προβεί.

Εκπαιδευτικοί ΚΠΕ, που παρατείνεται η θητεία τους, συνταξιοδοτούνται σε λίγες μέρες και σε αυτά τα ΚΠΕ ο αριθμός μελών των Π.Ο. θα μειωθεί ακόμη περισσότερο ενώ δεν υπάρχει πρόβλεψη για αναπλήρωση των κενών.

Υπάρχουν ΚΠΕ στα οποία παρατείνεται η θητεία ενός ή και δύο μόνον εκπαιδευτικών!!!

Εκπαιδευτικοί που η θητεία τους παρατείνεται δεν μπορούν να παρουσιαστούν στα ΚΠΕ και παραμένουν στις οργανικές τους θέσεις μέχρις ότου τοποθετηθεί άλλος εκπαιδευτικός στη θέση που υπηρετούν και δεν γνωρίζουμε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για αυτό.

Υπάρχουν οικονομικές υποχρεώσεις (απλήρωτοι λογαριασμοί στα ΚΠΕ) που δεν μπορούν να εξοφληθούν γιατί δεν έχουν προχωρήσει ακόμη οι διαδικασίες για τη χρηματοδότηση των ΚΠΕ. Όσον αφορά στις Διαχειριστικές Επιτροπές των ΚΠΕ απαιτείται άμεσα η αναμόρφωση τους με νέα Υπουργική Απόφαση αφού οι αποχωρήσεις και ο αποκλεισμός εκπαιδευτικών που ήταν μέλη τους έχουν δημιουργήσει κενά που πρέπει να συμπληρωθούν. Η επιχειρούμενη από το ΥΠΔΒΜΘ παράταση της θητείας των υπαρχουσών διαχειριστικών επιτροπών λύνει το πρόβλημα μόνον 1-2 ΚΠΕ.

Η φυγή εκπαιδευτικών από τα ΚΠΕ παίρνει δραματικές διαστάσεις .

Τέλος υπάρχουν και Δ/νσεις Εκπαίδευσης όπου δεν υπάρχει κανένας Υπ. Π.Ε. να συντονίσει τα σχολικά προγράμματα ΠΕ της φετινής σχολικής χρονιάς, ενώ ο προγραμματισμός δράσεων για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση παραπέμπεται στις καλένδες παρά τις μεγάλες και συνεχείς προσπάθειες της Δ/νσης ΣΕΠΕΔ.

Τα προβλήματα αυτά είχαν προβλεφθεί από το Δ.Σ. της Ένωσης και είχαν παρουσιαστεί στην πολιτική ηγεσία τόσο μέσω της ανοιχτής επιστολής μας προς την Υπουργό όσο και σε δύο συναντήσεις με το Γενικό Γραμματέα του ΥΠΔΒΜΘ.

Καλούνται

οι Διοικούσες επιτροπές των Παραρτημάτων να συγκεντρώσουν στοιχεία για τα ΚΠΕ και τις Δ/νσεις Εκπαίδευσης της εμβέλειάς τους ώστε το ΔΣ της Ένωσης να ζητήσει νέα συνάντηση και να καταθέσει τα στοιχεία αυτά με νέο υπόμνημα στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας, τις συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα κόμματα και τον τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό.

Φιλικά

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Γενικός Γραμματέας                                            Ο Πρόεδρος

Π. Πήλιουρας                                                 Ν. Στεφανόπουλος