Προγράμματα του Μουσείου Ν. Καζαντζάκη

Μυρτιά, 28 Σεπτεμβρίου 2010


Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη υποδέχεται τη σχολική χρονιά 2010-2011 με τη σειρά των ήδη επιτυχημένων εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Τα προγράμματα, που δημιουργήθηκαν από τη διεπιστημονική ομάδα της gpseminars (www.gpseminars.gr), βασίζονται στις συλλογές του πρόσφατα ανακαινισμένου Μουσείου και απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου. Πέρα από την προφανή σύνδεσή τους με το μάθημα της νεοελληνικής γλώσσας και λογοτεχνίας, τα προγράμματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν και ως διαθεματικές δραστηριότητες συνδέοντας μαθήματα όπως η γεωγραφία κ.ά. Παράλληλα, προσφέρουν στα παιδιά την ευκαιρία να εξερευνήσουν και να ανακαλύψουν, με τρόπο βιωματικό, αναπτύσσοντας όχι μόνο την κριτική τους σκέψη, αλλά και τον συναισθηματικό τους κόσμο.

Απώτερος στόχος των προγραμμάτων είναι να δημιουργήσουν τα παιδιά μια γενική εικόνα για τον συγγραφέα και άνθρωπο Νίκο Καζαντζάκη, το φιλικό και οικογενειακό του περιβάλλον, τη δράση, το έργο και την προσωπικότητά του. Επίσης, να δημιουργήσουν θετική προδιάθεση για τη λογοτεχνία, τη γλώσσα, το βιβλίο, ώστε να εκκολαφθούν οι μελλοντικοί φιλαναγνώστες.

ΤΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ

1) Ο Καζαντζάκης και οι δικοί του άνθρωποι (Νηπιαγωγείο, Α΄ και Β’ Δημοτικού)
Το πρόγραμμα στοχεύει σε μια πρώτη γνωριμία των παιδιών με τη ζωή και το έργο του Νίκου Καζαντζάκη.
2) Γυρίζοντας τη γη και τις θάλασσες (Γ’, Δ’ και Ε’ Δημοτικού)
Βασικός στόχος του προγράμματος είναι τα παιδιά να αντιληφθούν το ρόλο των ταξιδιών, τόσο του ίδιου του Καζαντζάκη όσο και των λογοτεχνικών του κειμένων.
3) Αναφορά στον άνθρωπο (ΣΤ’ Δημοτικού, Α’ και Β’ Γυμνασίου)
Το πρόγραμμα έχει σαν στόχο την επαφή των παιδιών με τη σκέψη και τον λόγο του Νίκου Καζαντζάκη.

ΝΤΟΚΙΜΑΝΤΕΡ ANIMATED
Οι συμμετέχοντες θα παρακολουθούν, συμπληρωματικά, εικοσάλεπτη ταινία κινουμένων σχεδίων με τίτλο «ΝΙΚΟΣ ΚΑΖΑΝΤΖΑΚΗΣ, ένας ανήσυχος ταξιδευτής», μια παραγωγή του Μουσείου ειδικά για παιδιά ηλικίας 6-13 ετών.

Πρακτικές Πληροφορίες
• Τα προγράμματα έχουν διάρκεια 90 λεπτά και θα πραγματοποιούνται για την περίοδο Οκτωβρίου-Δεκεμβρίου κάθε Δευτέρα, Τετάρτη και Παρασκευή και ώρες 9.00–10.30 και 10.45–12.15, στο ανακαινισμένο κτίριο του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη. Από τον Ιανουάριο έως τον Ιούνιο 2011 θα πραγματοποιούνται από Δευτέρα έως Παρασκευή, τις ίδιες ώρες.
• Ο ανώτατος αριθμός των μαθητών που μπορούν να συμμετέχουν έχει ορισθεί στους 25 (ένα τμήμα ανά πρόγραμμα).
• Προσαρμογές στις ώρες και τον αριθμό των παιδιών γίνονται μετά από συνεννόηση.
• Υπεύθυνη οργάνωσης και υλοποίησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων είναι η μουσειοπαιδαγωγός Στέλλα Μαλλιαράκη.
• Για συμμετοχή στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μπορείτε να επικοινωνείτε καθημερινά μέσω τηλεφώνου ή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στα παρακάτω στοιχεία:

Τηλ.: 2810 741689, Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη
6946839569, Μαλλιαράκη Στέλλα
Fax: 2810 742232
E-mail: info@kazantzakis-museum.gr