Εκπαιδευτική επίσκεψη

Εκπαιδευτική επίσκεψη-
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ
στην περιοχή του Δ.Δ Ορεινού Ιεράπετρας

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ ΚΥΡΙΑΚΗ 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2011

ΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ
ΠΕΕΚΠΕ ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ ΚΡΗΤΗΣ
ΚΕΝΤΡΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ- ΝΕΑΠΟΛΗΣ
ΣΥΝΔΙΟΡΓΑΝΩΤΕΣ: ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΟΡΕΙΝΟΥ
ΣΩΜΑ ΣΑΜΑΡΕΙΤΩΝ (ΕΕΣ ΙΕΡΑΠΕΤΡΑΣ)

Η Πανελλήνια Ένωση Εκπαιδευτικών για την Περιβαλλοντική Εκπαίδευση παράρτημα Κρήτης (ΠΕΕΚΠΕ, ΚΡΗΤΗΣ), το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Ιεράπετρας – Νεάπολης, σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ορεινού και το Σώμα Σαμαρειτών του ΕΕΣ (Παράρτημα Ιεράπετρας), διοργανώνουν εκπαιδευτική επίσκεψη στην περιοχή του Δ.Δ Ορεινού Ιεράπετρας με θέμα : «Υγεία και Παραγωγικές Διαδικασίες στον Παραδοσιακό Οικισμό του Ορεινού Ιεράπετρας». Στη δράση αυτή μπορούν να συμμετέχουν εκπαιδευτικοί μέλη της ΠΕΕΚΠΕ καθώς και εκπαιδευτικοί που προτίθενται να εγγραφούν στην ΠΕΕΚΠΕ. Οι ενδιαφερόμενοι να συμμετάσχουν, θα πρέπει να ενημερώσουν είτε ηλεκτρονικά (mail@kpe-ierap.las.sch.gr  ή peekpekritis@gmail.com ) είτε με φαξ στα (28420 23160  ή 2810 - 752970), είτε στα κινητά τηλέφωνα 6932403188 για το Λασίθι και 6946014073 για το Ηράκλειο, μέχρι την Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011.
Θα συμμετέχουν 50 περίπου εκπαιδευτικοί από Ηράκλειο και περίπου 20 από Λασίθι.
Η συμμετοχή είναι ΔΩΡΕΑΝ.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ
Κυριακή 27 Νοεμβρίου 2011
8: 00 Αναχώρηση από Ηράκλειο
11:00 Συνάντηση στο «δασάκι» του Κουτσουρά
11:00 - 13:00 «Το Φαράγγι των Πεταλούδων και ο φημισμένος καταρράκτης του Ορεινού», οικοξενάγηση Δέσποινα Προεστάκη, κάτοικος Ορεινού, μέλος Ορειβατικού Συλλόγου Ιεράπετρας. Συνοδεύει για λόγους ασφάλειας το Σώμα Σαμαρειτών του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού (παράρτημα Ιεράπετρας). Βαθμός δυσκολίας «Μέτριος (4) με ανώτερο βαθμό το 6». Όσοι από τους συμμετέχοντες δεν θέλουν να περπατήσουν μέσα στο φαράγγι μπορούν να πάνε με το λεωφορείο απευθείας στο Ορεινό και εκεί σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό σύλλογο Ορεινού να κάνουν περιήγηση γνωριμίας του χωριού και του φυσικού περιβάλλοντος.
13:00-14:00 «Ο πατροπαράδοτος  τρόπος παρασκευής του ψωμιού και του κρητικού παξιμαδιού σε ξυλόφουρνο, το μέλι, τα κηπευτικά, το κρασί και η τσικουδιά του Ορεινού. Η συμβολή των ντόπιων προϊόντων στην τοπική οικονομία», Μυλωνάκης Γιώργος και Παπαδάκης Μπάμπης, Πολιτιστικός Σύλλογος Ορεινού. Επίσκεψη σε καζάνι απόσταξης τσικουδιάς και στον ξυλόφουρνο. 
14:00-17:00  Ελαφρύ γεύμα σε συνεργασία με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Ορεινού. Φρέσκο και ζεστό ψωμί από τον ξυλόφουρνο, σαλάτες, τυρί, αυγά, ελιές, κηπευτικά, τοπικές γεύσεις προσφορά του ΚΠΕ Ιεράπετρας και του Πολιτιστικού Συλλόγου Ορεινού.

Επιστροφή: Γύρω στις 20:00

Οι συμμετέχοντες, αν θέλουν, μπορούν να προμηθευτούν παξιμάδια, τσικουδιά, τυρί, μέλι και κρασί ντόπιας παραγωγής, για ενίσχυση της τοπικής οικονομίας.

ΠΡΟΣΟΧΗ
Όσοι θα ανέβουν το φαράγγι, θα πρέπει να έχουν καλά παπούτσια, μπαστούνι (όχι απαραίτητο), ένα μικρό μπουκαλάκι νερό θα παρέχει το ΚΠΕ Ιεράπετρας, όχι τροφή (μόνο καμιά σοκολάτα ή κανένα σύκο), ελαφρύ μπουφάν, καπέλο, αδιάβροχο (αν βρέχει πολύ θα πάρουμε την απόφαση επί τόπου αν θα ανεβούμε το φαράγγι ή θα πάμε απευθείας στο Ορεινό).