Ενημερωτική Εκδήλωση με Αντικείμενο την Παραγωγή, Χρήση και Διάθεση Κόμποστ από το Οργανικό Κλάσμα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων

ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΡΗΤΗΣ

Ηράκλειο, 9 Σεπτεμβρίου 2010
Δρ Θρασύβουλος Μανιός
Αναπληρωτής Καθηγητής
Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας
ΤΕΙ Κρήτης
Τηλ.: 2810 379456
Fax.: 2810 379477
Email: tmanios@staff.teicrete.gr



Ενημερωτική Εκδήλωση με Αντικείμενο την Παραγωγή, Χρήση και Διάθεση Κόμποστ από το Οργανικό Κλάσμα των Αστικών Στερεών Αποβλήτων

Την Τετάρτη 22 Σεπτεμβρίου στις 19:30, θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα Ανδρόγεω, στο κέντρο της πόλης του Ηρακλείου (στον 2ο όροφο, απέναντι από το Δημαρχείο Ηρακλείου) ενημερωτική εκδήλωση, με αντικείμενο τη διαδικασία παραγωγής και διάθεσης κόμποστ από το οργανικό κλάσμα των αστικών στερεών αποβλήτων, που παράγεται στο Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης, στις εγκαταστάσεις της Διαδημοτικής Επιχείρησης Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Χανίων (Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.).

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια του Προγράμματος «Βελτιστοποίηση ανάκτησης & κομποστοποίησης του οργανικού κλάσματος των αστικών στερεών αποβλήτων - XM EOX: EL0031» το οποίο χρηματοδοτείται κατά 50% από πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου (ΧΜ ΕΟΧ) περιόδου 2004-2009 και κατά 50% από πόρους του Εθνικού Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, με την ευγενική υποστήριξη της Δ/νσης Καθαριότητας, Περιβάλλοντος, Πρασίνου και Αισθητικής της Πόλης, του Δήμου Ηρακλείου.

Στόχος της εκδήλωσης είναι η ενημέρωση των προμηθευτών γεωργικών αναλωσίμων, αλλά και του γενικότερου κοινού, για το κόμποστ που παράγεται από τη Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α., τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του, τις πιθανές του χρήσεις στη γεωργία και φυσικά τον τρόπο που η εμπορική διάθεσή του στους ενδιαφερόμενους καλλιεργητές μπορεί να επιτευχθεί. Η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και οι συνεργαζόμενοι σε αυτήν την προσπάθεια φορείς, θεωρούν ότι η πλέον κατάλληλη διαδικασία διάθεσης συνδέεται με τα καταστήματα γεωργικών αναλωσίμων που υπάρχουν σε όλη την Κρήτη και τις επαφές που αυτά έχουν με τον τοπικό αγροτικό πληθυσμό.

Το πρόγραμμα της συνάντησης έχει ως εξής:

1. Τι είναι η Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α. και ποια η δράση της. Ε. Κοπάσης, Διευθύνων Σύμβουλος Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.

2. Παρουσίαση της διαδικασίας παραγωγής του κόμποστ και των δράσεων βελτίωσής του. Κ. Πατεράκης, Δ/ντης Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης - Αν/της Γεν. Δ/της Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.

3. Ποιοτικά χαρακτηριστικά και αναγκαιότητα βελτίωσης γονιμότητας της αγροτικής μας γης. Καθηγητής Ν. Καλογεράκης, Τμήμα Μηχανικών Περιβάλλοντος, Πολυτεχνείο Κρήτης.

4. Δυνατότητες αξιοποίησης του παραγόμενου κόμποστ. Θ. Μανιός, Αναπ. Καθηγητής, Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας, ΤΕΙ Κρήτης.
ΤΕΙ Κρήτης, Σταυρωμένος 71004, Ηράκλειο, Κρήτης

5. Διαδικασία αξιοποίησης – διάθεσης του παραγόμενου κόμποστ. Ε. Βαρδάκης, Δ/ντης Εναλλακτικής Διαχείρισης Δ.Ε.ΔΙ.Σ.Α.

Η παρουσία σας στην εκδήλωση αυτή θα μας τιμήσει ιδιαίτερα.

Με ιδιαίτερη εκτίμηση

Δρ Θρασύβουλος Μανιός
Αναπληρωτής Καθηγητής ΤΕΙ Κρήτης