Επιστολή της ΠΕΕΚΠΕ προς τον Υπ. Πολιτισμού για την Ευώνυμο Βιβλιοθήκη

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
Αργοναυτών 34, Αργυρούπολη 16452
Τηλέφωνο 210 9911165- fax: 210 9911165
e-mail : d.s.peekpe@gmail.com
http://www.peekpe.gr/                                                                                 Αθήνα, 5 Ιανουαρίου 2011
                                                                                                                   Αριθ. Πρωτ. 2

Προς

τον κ. Γερουλάνο, Υπουργό Πολιτισμού και Τουρισμού

Κοιν: «Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη»
Παραρτήματα της ΠΕΕΚΠΕ


Θέμα: «Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη»


Αξιότιμε κ. Υπουργέ,

Η επιστολή αφορά την έντονη ανησυχία μας και τον προβληματισμό μας για την αβέβαιη τύχη της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης (Αγ. Ασωμάτων 9, Θησείο) και έχει ως στόχο την κινητοποίηση των υπηρεσιών του Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού έτσι ώστε να επιλυθούν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η βιβλιοθήκη με το βέλτιστο τρόπο.

Η επιστολή αυτή γράφεται με αφορμή τη διάρρηξη που έγινε στην Ευώνυμο Οικολογική Βιβλιοθήκη τη νύχτα, μεταξύ Σαββάτου 1 και Κυριακής 2 Ιανουαρίου 2011. Οι άγνωστοι διαρρήκτες αφαίρεσαν κυρίως ηλεκτρονικό εξοπλισμό που καθιστούν πλέον αδύνατη τη λειτουργία της βιβλιοθήκης. Η ζημιά που έγινε, πέραν της οικονομικής που αφορά στην αξία των κλαπέντων, είναι πολύ μεγαλύτερη αφού στα κλαπέντα μηχανήματα υπήρχε εγκατεστημένο λογισμικό για τις βασικές λειτουργίες της (βιβλιογραφική βάση δεδομένων, ψηφιοποίηση βιβλίων κλπ.). Η αναστάτωση στους χώρους της βιβλιοθήκης είναι τέτοια που θα χρειαστεί μεγάλο χρονικό διάστημα για να τακτοποιηθούν όλες οι συλλογές και τα αρχεία της βιβλιοθήκης.

Η διάρρηξη αυτή έρχεται ως χαριστική βολή σε πληθώρα άλλων δυσκολιών, με κυρίαρχη τη διαχρονική αδυναμία των κυβερνήσεων, τουλάχιστον των τελευταίων δέκα χρόνων, να υποστηρίξουν ουσιαστικά το έργο της Ευωνύμου Οικολογικής Βιβλιοθήκης.

Η Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη στεγάζεται σε ένα κτίριο που ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού το οποίο αρχικά βρισκόταν σε πολύ κακή κατάσταση και στο οποίο απουσία της πολιτείας πραγματοποιήθηκαν κάποια έργα συντήρησής του.

Παρά της προσπάθειες της Ευωνύμου - η οποία έχει προσφέρει πολύ σημαντικές υπηρεσίες σε θέματα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης και Οικολογίας - να εξασφαλίσει την ύπαρξη της βιβλιοθήκης και του πολύτιμου υλικού τους, το Υπουργείο Πολιτισμού και Τουρισμού αρνείται πεισματικά να δώσει λύση στο θέμα της παραχώρησης της χρήσης στην Ευώνυμο. Παρότι έχουν υπάρξει θετικές εισηγήσεις και υπογραφές όλων όσων κατά νόμο εμπλέκονται στις σχετικές διαδικασίες (αρμόδια Διεύθυνση Ακίνητης Περιουσίας του ΥΠΠΟ, γενικός διευθυντής, γενικός γραμματέας, διαδικασίες που είχε γίνει 4 συνολικά φορές) πάντα τελικά όλες αυτές οι ενέργειες παγώνουν για ανεξήγητους λόγους που οδηγούν τη βιβλιοθήκη σε μεγάλο κίνδυνο.

Σας παρακαλούμε να εξετάσετε το ζήτημα με ευαισθησία και το Υπουργείου Πολιτισμού και Τουρισμού να αντιμετωπίσει το αίτημα της Ευωνύμου Οικολογικής βιβλιοθήκης θετικά και να εγκρίνει την παραχώρηση του χώρου. Πρόκειται για ένα θέμα θεσμικό που θεωρούμε ότι είναι δίκαιο να διευθετηθεί. Όταν μάλιστα το αίτημα δεν είναι οικονομικό, αλλά αίτημα παραχώρησης της χρήσης του χώρου. Να σημειωθεί ότι το αίτημα για την παραχώρηση του κτιρίου έχουν προσυπογράψει, εδώ και 3 χρόνια,1.300 πολίτες αλλά και εκπαιδευτικοί μέλη της Ένωσής μας.

Σας ευχόμαστε καλή χρονιά και καλή δύναμη στο έργο σας


Με εκτίμηση
Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο Γενικός Γραμματέας                                          Ο Πρόεδρος


         Παναγιώτης Πήλιουρας                                        Νικόλαος Στεφανόπουλος