Ανακοίνωση της ΠΕΕΚΠΕ Κρήτης για καταργήσεις και τις συγχωνεύσεις Κ.Π.Ε.

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ
ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ (ΠΕΕΚΠΕ)
Παράρτημα Κρήτης



ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ

Η υπουργική απόφαση για την αναστολή λειτουργίας και τη συγχώνευση πολλών Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης αποτελεί πλήγμα για το θεσμό της Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, έναν από τους πιο καινοτόμους θεσμούς της εκπαιδευτικής μας πραγματικότητας.

Τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης είναι καρπός πολύχρονων αγώνων των εκπαιδευτικών και των τοπικών κοινωνιών. Με τα εκπαιδευτικά τους προγράμματα, την παραγωγή εκπαιδευτικού υλικού και την πραγματοποίηση επιμορφωτικών δράσεων και σεμιναρίων προσφέρουν τα μέγιστα για τη στήριξη των προγραμμάτων Π.Ε. των σχολείων, την ευαισθητοποίηση των μαθητών, την υποβοήθηση των εκπαιδευτικών, την ενημέρωση των πολιτών στα θέματα του περιβάλλοντος.

Η συρρίκνωση του δικτύου των Κέντρων Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης θα αδυνατίσει τις προσπάθειες περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης και όσα έχουν κατακτηθεί στο τομέα αυτό μέχρι σήμερα. Θα μειώσει τις δυνατότητες της περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και της επιμόρφωσης. Για τούτο είναι αναγκαίο να αναθεωρηθεί.

Όλα τα Κέντρα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης της Κρήτης πρέπει να παραμείνουν ανοικτά και να προσφέρουν στη σχολική κοινότητα και στις τοπικές κοινωνίες. Οι υποδομές τους πρέπει να διατηρηθούν ενεργές και ο συνολικός προϋπολογισμός τους να μην συρρικνωθεί ώστε να εξασφαλιστεί με κάθε τρόπο η υλοποίηση και η στήριξη όλων των προγραμμάτων τους. Σε κάθε όμως περίπτωση πρέπει να αναθεωρηθεί η απόφαση για το κλείσιμο του ΚΠΕ Βάμου που αποτελεί ένα από τα πιο παλιά της Κρήτης και το μοναδικό που λειτουργεί στην περιφερειακή ενότητα των Χανίων.

Η Δ.Ε. επιτροπή του παραρτήματος Κρήτης της ΠΕΕΚΠΕ θεωρεί τέλος αναγκαία την παράταση της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων για απόσπαση εκπαιδευτικών στα ΚΠΕ έως ότου τυχόν αναθεωρηθεί η εν λόγω απόφαση και διευκρινιστούν πλευρές της όπως πχ της έδρας των παιδαγωγικών ομάδων, της κάλυψης οδοιπορικών εξόδων σε περιπτώσεις μετακίνησης των εκπαιδευτικών κ.α.

Ηράκλειο, 27-7-2011


Για τη ΔΕ του Παραρτήματος Κρήτης της ΠΕΕΚΠΕ

Η Πρόεδρος                           Ο Γραμματέας



Σφακιανάκη Μαρία                      Χαλκιαδάκης Γιώργος